sobota, 13. februar 2010

Ta prvi ta zaresni! - poročilo

Po uspešnem poizkusu smo speljali tudi Ta prvega ta zaresnega!
(v sodelovanju z društvom Golding.)

Lokacija: Pr'Potic v Ljubljani

Datum: 12.02.2010
Začetek: ob 19.30

Med grizljanjem sirovih lizik s sezamom je Gregor (hvala za to pomoč) predstavil pivovarno "Emonec" iz Kopra. Poskusili smo njihovo (češko) kvasno svetlo in temno pivo.




















Že pri okušanju tega prvega piva se je razvil prav prijeten pogovor, ki je dal slutiti, da bodo razprave v nadaljevanju večera še pestrejše. Ena skupina gostov je bila takoj bolj navdušena nad svetlim lagerjem, druga skupina pa nad temnim... Ja, okusi piva so vsekakor lahko zelo raznoliki, tako da se v tem širokem izboru prav gotovo najde za vsakogar nekaj.

Sledila je hitra predstavitev pravil "igre" in potem akcija s prvim hodom.

I. Namazano
(
Tartufasta polenta z žrebičkovo pašteto in kremo iz balzamičnega kisa z okusom belega tartufa)

































Polenta je bila tartufom navkljub dokaj nežna, je pa zato žrebičkova pašteta dodala rahlo pikantnost, krema iz balzamičnega kisa z okusom belega tartufa (darila Dovas) pa je jedi dala piko na i. Dober izziv za izbiro piv, ki so s svojimi povsem različnimi aromami in okusi navduševala goste za mizo.


Uvrstitev piv po ujemanju s hrano




Kaj Prinesel
1 Grimbergen Dubbel Ragnar

Ale, Samostansko pivo

Alken-Maes NV, Waarloos, NL



2 Franziskaner Weissbier Dunker Gregor

Ale, Nemško pšenično Hefeweizen

Spaten-Franziskanner Bräu, Munchen, DE



3 Bamberger Mahr's Weisse Janez

Ale, Nemško pšenično Hefeweizen

Bamberger Mahr's-Bräu, Bamberg, DE





















II. Kotaleče
(Mesne kroglice s tartufi na krompirjevem pireju)














Vsa piva so izvrstno oplemenitila tako izzivalno preprosto jed. Odločitev o najbolj všečni kombinaciji za nekatere težja kot pri predjedi, drugi pa so našli sebi ljubo kombinacijo dokaj hitro. Ponovno pa presenetljivo zanimivi in izredno raznoliki okusi piva. Smo bili pa dokaj enotni, da smo našli "tartuf pivo"!

Uvrstitev piv po ujemanju s hrano




Kaj Prinesel
1 Chimay Gregor

Ale, Trapistovsko pivo

Bieres de Chimay S.A., Chimay, BE



2 Leffe Triple Ragnar

Ale, Samostansko pivo

Abbaye de Leffe S.A., Dinant, BE



3 Fuller's London Porter Janez

Ale, Porter

Fuller Smith & Turner PLC, UK




















III. Vzhajano
(Buhteljni z jagodno marmelado in vanilijevo omako)














Vanilijeva omaka je s svojo polno aromo ponovno navdušila, in sicer tako pri sami jedi, kot pri odločitvi glede piva. Medtem, ko je irski stout s svojo drugačnostjo jed odkrito izzival, sta drugi dve pivi bolj sledili vodilnim okusom jedi in že ob prvi zaznavi vonja in okusa dali vedeti, da so piva vsekakor lahko primeren spremljevalec sladice.

Uvrstitev piv po ujemanju s hrano




Kaj Prinesel
1 Floris chocolat Gregor

Ale, Belgijsko čokoladno pivo

Huyghe, Melle, BE



2 Kasteel Rouge Janez

Ale, Belgijsko sadno pivo

Brouwerij Van Honsebrouck N.V., Ingelmunster, BE



3 Murphy's Irish stout Ragnar

Ale, Irski suhi stout

Murphy Brewery, IR





















Hvala vsem trem mnogobojcem (Gregorju, Janezu in Ragnarju), ki ste omogočili, da smo ob tokratnem menuju lahko spoznali, da tudi piva odlično dopolnjujejo še tako zahtevne sestavine, kot so na primer tartufi.
In pa seveda hvala tudi vsem ostalim, ki ste s svojimi komentarji popestrili večer.

Kako pa bodo šle enake jedi v kombinaciji z vini, bomo odkrivali 25.2.2010 na vinskem mnogoboju Z okusom po tartufih. Vabljeni!


Več slik (hvala Alla!).

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni Pr'Potic - Silvani in Bojanu.

Uvodno pivo, svetli in temni lager, je prispevala pivovarna Emonec iz Kopra.



nedelja, 29. november 2009

A to gre tud s pivom...??!

(v sodelovanju z društvom Golding)

Udeležba:
trije mnogobojci in osem ocenjevalcev.

Datum: 20.11.2009
Lokacija: gostilna pr'Potic na Starem trgu v Ljubljani.


Kar nekaj nervoze je bilo v zraku pred prvim - testnim - mnogobojem piv, ampak glede na odločenost vseh sodelujočih, da bo večer prijeten "no matter what", se prvi večer ni mogel slabo izteči. In se tudi ni. Vse je šlo kot namazano, vsi smo se kar nekaj naučili in pozno ponoči, ko smo se razhajali, sklenili, da je to dogodek, ki ga je treba ponavljati.


I. Pečena jetra, marinirana v konjaku s pečenim žar sirčkom








Uvrstitev piv po ujemanju s hrano




Kaj
Prinesel
1
Klosterbräu Braun´s Weisse
Gregor

Ale, Nemško pšenično Hefeweizen


Klosterbräu, Bamberg, Nemčija



2
Deus, Brut Des Flandres
Janez

Ale, Belgijski močni ale


Bosteels, Buggenhout, Belgija 



3
Colomba
Jure

Ale, Belgijsko pšenično


Pietra, Korzika, Francija






II. Gams, mariniran v pivu Mort Subite Gueuze, s pečeno polento






Uvrstitev piv po ujemanju s hrano




Kaj
Prinesel
1
Trois Pistoles
Jure

Ale, Močen temen ale


Unibroue, Chambly, Kanada (Québec)



2
Orval
Janez

Ale, Trapistovsko pivo


Orval, Villers-devant-Orval, Belgija



3
Rodenbach Grand Cru
Gregor

Ale, Flamsko rjavo


Rodenbach, Roeselare, Belgija







III.  Jabolčna pita




Uvrstitev piv po ujemanju s hrano




Kaj
Prinesel
1
Lamoral
Janez

Ale, Samostansko pivo


Van den Bossche, Sint-Lievens-Esse, Belgija 



2
Delirium Tremens
Gregor

Ale, Belgijski močni ale


Huyghe, Melle, Belgija



3
Erdinger Champ
Jure

Ale, Nemško pšenično Hefeweizen


Erdinger, Erding, Nemčija

Izven konkurence smo poskusili tudi sadno pivo vrste ale Foudroyante pomme pivovarne Lindemans, Vlezenbeek iz Belgije.




In še eno presenečenje je sledilo - Gregor nas je presenetil z božičnim pivom, belgijskim močnim temnim ale, Delirium Noël pivovarne Hyughe, Melle, Belgija.





Več slik (hvala Vale).
Za pomoč in zavzetost pri prvem tovrstnem dogodku hvala zlasti Gregorju in Vale iz društva Golding, Janezu in Sneži, Juretu in tudi ostalim sodelujočim.

sobota, 28. november 2009

Vanjin pivoznanski mnogoboj je...

Vanjin pivoznanski mnogoboj je kulinarični dogodek, na katerem gostje iščejo in izberejo najbolj všečne kombinacije jedi in piv. Gostje glede na menu, ki je znan vnaprej, poiščejo piva, ki po njihovem mnenju najbolje dopolnjujejo pripravljene jedi.

Na dogodku so k vsaki jedi postreženi po največ štirje vzorci piva, katerih identiteta je skrita. Gostje nato z okušanjem hrane in piva določajo vrstni red piv glede na njihovo ujemanje s hrano. Najprej določijo ocene vsak zase. Sledi pogovor o občutkih, ugotovitvah, pivu, hrani in še marsičem. Na koncu vsakega hoda se iz zbranih ocen ugotovi odločitev omizja in razkrije identiteto piv.

Pravila mnogoboja

Zelo pomembna objava. Pravila mnogoboja, ki veljajo bolj ali manj za vsa srečanja...

  1. Gostiteljica pripravi večerjo s tremi hodi. Povabljencem predhodno pošlje podroben jedilnik.
  2. Vsak udeleženec izbere in prinese na večerjo piva (število odvisno od števila hodov in udeležencev, se določi sproti).
  3. Degustacija je slepa - identiteta piva je zakrita do zaključka glasovanja
  4. Vsak udeleženec za vsak hod določi vrstni red razpoložljivih piv po všečnosti kombinacije
  5. Po opravljenem glasovanju je čas za komentarje, nato se piva razkrijejo in objavi skupni rezultat
  6. Zmagovalec večera je tisti, ki je prispeval jedem najbolj primerna piva po skupnem mnenju omizja
  7. V razpisu posameznega mnogoboja se lahko določi, da piva izbira samo določeno število udeležencev. Tudi v tem primeru pa glasujejo vsi udeleženci.
  8. Skupni vrstni red všečnosti piv k posamezni jedi se določi tako, da se ocene posameznih ocenjevalcev za vsak hod posebej točkuje (najmanj všečno=1, naslednje=2...) in za vsako pivo sešteje ter piva  razvrsti po vsoti padajoče.